17 Ağustos 2013 Cumartesi

Güneş Enerjisinin Önemi ve Kullanım Alanları

gunes enerjisi 2

Güneş Enerjisinin Önemi:

          İlk olarak çevre kirliliğine sebep olmaması ve 1 yılda dünyanın üstüne düşmekte olan güneş enerjisi oranını karşılaştırırsak;kömür rezervinin 157, dünyanın bilinen petrol rezervinin ise 516 katıdır.

          Bu yukarıdaki rakamları bir yıl boyunca sayarsak ve güneşin sonsuz ömrü olduğunu göz önünde bulundurursak, güneş enerjisi kaynağı sonsuzdur diyebiliriz.En iyi yönü de hammaddeden bedava faydalanabilmemiz sadece enerjiyi toplamak ve üretmek için yatırım yapılması gerektiğidir.
         
Bedava elektrik hayal değil!
<Güneşi kullanarak kendi güneş panelinizi yapmak için Tıklayınız>

          Fosil yakıtlardan yanarak elde edilen enerjiye oranla güneş enerjisi,dünyada her yerde bulunabilen, enerjinin toplanması esnasında makina ve iş gücüne gerek duyulmayan, harcanması esnasında ise karbondioksit emisyonu 0 olan herkez için çok önemli bir seviyede bulunan ve eşi benzeri olmayan bir kaynaktır.Diğer taraftan ise endüstriyel devrim ile fosil yakıt kullanımının yüksek bir şekilde artmasıyla sı-on yıllarda atmosferdeki karbondioksit miktarının 1.3 kat yükselmesi ve önümüzdeki 50 yıl içinde 1.4 kat daha yükselmesi düşünülmektedir.Dolayısıyla güneş enerjisinin bu tehlike arz eden gidişatın sonlandırılması açısından ne derece önemli bir yerde olduğunu bir kez daha anlamış oluyoruz.

Güneş Enerjisinin Kullanım Alanları:

Güneş enerjisinin kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Sıcak Su Elde Edilmesinde: Evlerin çatılarına monte edilen kollektörler araçılığıyla güneşin ısısından faydalanılarak su ısıtılabilmektedir.Su ısıtıldıktan sonra evdeki bütün sıcak su ihtiyacını karşılayabilmektedir. Güneş enerjisinin kullanım alanları arasında en çok kullanılanıdır.

Cep Telefonları Bataryalarının Şarj Edilmesinde: Cep telefonları gibi cihazları şarj edebilmek amacıyla küçük güneş pilleri kullanılmaktadır.

Sokakların Aydınlatılmasında: Sokakları ve taşıt yollarını aydınlatabilmek büyük bir maliyet oluşturmaktadır.Daha pek yaygın bir şekilde kullanılmasada sokakların aydınlatılmasında güneş pillerinden faydalanılmaktadır.

Bahçelerin Aydınlatılmasında: En üstünde güneş pili bulunan lambalar karanlıkta ışık yayarak hiçbir masraf olmadan aydınlatma sağlayabilmektedir.

Saatlerde: Analog saatler haric dijital saatler güneş enerjisiyle çalışmaktadır.

Hesap Makinelerinde: Hesap makinelerinde küçük güneş hücreleri bulunmakta olup bu hesap makineleri yeni pil alma derdi olmadan yıllar boyunca çalışmaktadır.

Trafik İşaret Lambalarında: Trafik işaret lambalarının enerjilerini karşılayabilmek için güneş enerjisinden faydalanılmaktadır.Trafikteki bütün lambalar güneş enerjiiyle çalışmamaktadır.Genelde şebekeye uzak yerlerde güneş enerjili trafik lambaları kullanılır.Lambanın üstünde olan güneş pili lambaya ışık vermektedir.Artı olarak fazla olan enerjiyi de gece kullanmak için bataryaya depo etmektedir.

Evlerin Elektriğinin Karşılanmasında: Evlerin çatı kısmına takılan güneş pilleri (güneş panelleri) büyüklüğüne göre elektrik üretmektedirler.Üretilen elektriğin çevreye hiçbir şekilde zararı yoktur.Ve panelller hiç bir bakıma ihtiyaç duyulmadan uzun zaman boyunca çalışır.

Yemek Pişirilmesinde: Güneş ocağı adı verilen yoğunlaştırıcı sistemler aracılığıyla güneş ışınları kabın üstünde toplanarak yemek pişirilmektedir.

Güneş Kulelerinde: Birden fazla aynanın sabit bir noktaya odaklanması ile sıcak su üretilmektedir.Bu üretilen su ise daha sonra elektrik üretimi için kullanılmaktadır.

Güneş Arabalarında: Güneş enerjisinin kullanım alanları arasında güneş arabalarıda yer almaktadır.Güneş enerjisi ile çalışmakta olan otomobiller prototip kademesini geçememiştir.Bununla beraber teknolojinin gelişmesi sayesinde ileriki yıllarda güneş enerjisi ile çalışan otomobiller mümkün olacaktır.

Yapay Uydularda: Yıllar boyunca uzayda durmakta olan uyduların elektronik parçaları enerjilerini güneş panellerinden alır.Mutlaka her uyduda güneş paneli bulunmaktadır.

          Güneş enerjisinin kullanım alanları daha da artmaktadır.Bu doğal kaynağımızın kıymetini iyi bilmemiz gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder